Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Θέλει κι άλλο χρυσό από τη Χαλκιδική η Eldorado


Τις επενδύσεις συνολικού ύψους 270 εκ. ευρώ στα μεταλλεία Χαλκιδικής  και το Πέραμα του Έβρου επιστρατεύουν οι Καναδοί της Eldorado Gold, προτάσσοντας την αναπτυξιακή προοπτική των σχεδίων τους, η οποία εκτός από την συνέχιση των δρομολογημένων έργων περιλαμβάνει έρευνες και για νέα κοιτάσματα χρυσού. 

 Κόντρα στο κλίμα καχυποψίας και αντιδράσεων που εκδηλώνει μερίδα της τοπικής κοινωνίας κυρίως στη Χαλκιδική και δευτερευόντως στον Έβρο, η Ελληνικός Χρυσός βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανάπτυξη των παραγωγικών εγκαταστάσεων εξόρυξης χρυσού, σε Σκουριές, Στρατώνι και Ολυμπιάδα.
Η πορεία των επενδύσεων συνδέεται άμεσα και με την απόφαση που είναι σε
εκκρεμότητα στο ΣτΕ κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, που από κάποιος εικάζεται ότι θα καθορίσει και την στάση που θα κρατήσει ο όμιλος Μπόμπολα στην επένδυση που σήμερα κατέχει το 5% της Ελληνικός Χρυσός.
Εάν καταφέρουν οι Καναδοί να αποσπάσουν και την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τα Μεταλλεία στο Πέραμα του Έβρου (έχουν ενταχθεί στο fast track) θα μπορούν να  κοιμούνται πιο ήσυχα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μελέτη είναι έτοιμη, αλλά ο υπουργός θα προτιμούσε να πάρει άλλος την ευθύνη, καθώς ήδη έχουν καθυστερήσει ανεξήγητα κάποιες μελέτες γεωτρήσεων.
Για τη Χαλκιδική έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή του υπόγειου τούνελ για τη διασύνδεση των ορυχείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα μήκους 9 χιλιομέτρων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα επεξεργασίας τελμάτων, συνολικού ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ τόνων που βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή από την εποχή Μποδοσάκη.
Εξ αυτών προβλέπεται ότι το 15% είναι προς εμπορική αξιοποίηση, εμπεριέχοντας 25 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο. Τα κατάλοιπα θα οδηγηθούν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα και θα παράγει συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη, το οποίο θα εξάγεται.
Κατά τις εκτιμήσεις, τα παλιά τέλματα της Ολυμπιάδας είναι ένα πραγματικό “χρυσωρυχείο” για την εταιρεία, αφού περιέχουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και αργύρου. Η εταιρεία πάντως δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου Μεταλλευμάτων που έχει υπολογίσει ότι από τα τέλματα θα ανακτηθούν 226.000 ουγγιές χρυσού, ανεβάζοντας τη αξία του μεταλλεύματος σε 145 εκ. ευρώ.


Πηγή   Defence net





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών