Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ειρηναίος Γαλανάκης. Εκοιμήθη ένας των τελευταίων άξιων της ορθοδοξίας























Σήμερα το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης έγινε η εξόδιος ακολουθία για τον Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο. Σε λαικό προσκύνημα η σωρός του στη Μητρόπολη Κισάμου.

 Εκοιμήθη νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε ηλικία 102 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος.Η σωρός του θα τεθεί σε προσκύνημα στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστελλίου Κισάμου.
Η εξώδιος ακολουθία έγινε στις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης υπό τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου.

Το πένθος έφερε ο Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων.
Τον επικήδειο εκφώνησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Η ζωή και το έργο του

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου το έτος 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης (1927-1931) και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών (1932-1937). Παρακολούθησε σαν μετεκπαιδευόμενος Θεολογία και Κοινωνιολογία στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων και χρημάτισε λαϊκός καθηγητής Θεολόγος σε διάφορα Σχολεία του Νομού Χανίων (1938-1945). Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος, με τον τίτλο του Αρχιμανδρίτη, στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου και τοποθετήθηκε ως Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Τα έτη 1950-52 παρέμεινε στη Γαλλία για ευρύτερες σπουδές. Το Δεκέμβριο του 1957 εξελέγη από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου.

Επί της Αρχιερατείας του και δι’ ενεργειών του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν :
•    Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (σε Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές κ.λ.π.)
•    Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου, (οι Σχολές του σημερινού ΤΕΕ και ΤΕΣ Κισάμου)
•    Η Οικοκυρική Σχολή
•    Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (Κολυμπάρι)
•    Ο νέος Μητροπολιτικός Ναός Καστελλίου (Ευαγ. Θεοτόκου)
•    Το Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο (Καστέλλι)
•    Η Σχολή Κωφαλάλων (Καστέλλι)
•    Τα Πνευματικά Κέντρα Κισάμου (Αγ. Σπυρίδωνος και Ευαγ. Θεοτόκου και Σπηλιάς)
•    Το Tυροκομείο Σκάφης Σελίνου
•    Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμπάρι)
•    Το ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη
•   Ανακαινίσθηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Παρθενώνος και Χρυσοσκαλιτίσσης Κισάμου.

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανυψώσει την Επισκοπή του, ιδρύοντας κοινωφελή και πνευματικά ιδρύματα, που μπορούσαν να καλύψουν όλες τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής.

Γνωστή είναι η συμβολή του στην ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ αλλά και άλλων πολλών εταιρειών λαϊκής βάσης, οι οποίες έδωσαν πραγματικά ζωή σε πολλές οικογένειες, ενώ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την οικονομία και την πρόοδο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδος ολόκληρης. Παράλληλα, το 1960, ιδρύει τη μηνιαία περιοδική έκδοση Χριστός και Κόσμος, η οποία διανέμεται σε όλα τα σπίτια των πιστών της Μητροπόλεώς του καθώς και στους απόδημους Κισαμίτες και Σελινιώτες ανά την οικουμένη.
Εκδίδει μηνιαίο περιοδικό με τον τίτλο Ορθόδοξος Μετανάστης. Επιτυγχάνει να διδάσκεται η Ορθόδοξη Θεολογία σε γερμανικά πανεπιστήμια. Καταφέρνει να αναγνωριστεί επίσημα η Ι. Μ. Γερμανίας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Οργανώνει τους Έλληνες μετανάστες σε συλλόγους και ομοσπονδίες και προωθεί την ίδρυση εταιρειών λαϊκής βάσης για την αξιοποίηση των εσόδων των μεταναστών. Υπερασπίζεται δυναμικά τον Έλληνα εργάτη και αγωνίζεται για την διατήρηση της ανόθευτης ταυτότητάς του, ενώ προωθεί πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Για τη σημαντική του προσφορά στην ομογένεια τιμάται με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Επί Αρχιερατείας του και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε επίσης η ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου, η ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου).
Το 1971 εξελέγη από την Ι. Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας. Επί Αρχιερατείας του (1971-1981) αναγνωρίστηκε η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα (έτος 1974), οικοδομήθηκε ο Μητροπολιτικός Ναός και το Μητροπολιτικό μέγαρο στη Βόννη, καθώς και πολλοί άλλοι ναοί σε άλλα μεγάλα κέντρα της Γερμανίας.
Το 1982 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, τη φροντίδι και επιμονή Κλήρου και Λαού των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου επανήλθε και πάλι στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. 
Τον Αύγουστο του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή. Ο Κλήρος και ο Λαός των Επαρχιών Κισάμου & Σελίνου τίμησαν το πρόσωπο και του έργο του πολιού Γέροντος Μητροπολίτου των με πλήθος συγκινητικών αποχαιρετιστήριων εκδηλώσεων.

Και ήταν αυτός ο ιεράρχης, που πάντα πιστός στο δίκαιο και υπηρέτης του τόπου του, έβαλε το στήθος του μπροστά στα ΜΑΤ, πρώτος στην κεφαλή της πορείας το 1990 στη Νομαρχία Χανίων, τότε που γέμισε η ατμόσφαιρα δακρυγόνα, τότε που ο Χανιώτικος λαός έδινε το δικό του αγώνα  κατά των βάσεων και σύρθηκαν στα δικαστήρια δεκάδες τοπικοί παράγοντες με χαλκευμένες κατηγορίες.

Σαμαράς: «Η Χριστιανοσύνη θα τον τιμά και οι Έλληνες θα τον ευγνωμονούμε»

«Μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, εκοιμήθη, σήμερα. Ένας πραγματικός Ιεράρχης που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την Κρήτη και ταυτίστηκε με το ποίμνιό του», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Και προσθέτει: «Αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της Πίστης και το μεγαλείο της προσφοράς σε εκείνους που έχουν ανάγκη, βάζοντας τη σφραγίδα του σε Οικοτροφεία για απόρους, Γηροκομεία, Πνευματικά Κέντρα, Ανθρωπιστικά Ιδρύματα και Σχολές και παραδίδοντας ένα πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό έργο. Η Χριστιανοσύνη θα τον τιμά και οι Έλληνες θα τον ευγνωμονούμε».





Πηγή  kydon

            Flashnews






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών