Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Έκθεση « Διακριτική Απουσία » μέσα απο τις εικαστικές διαδρομές


Τα εγκαίνια της έκανε χθες Τρίτη 2 Ιουνίου 2013 στις 20.30 με μεγάλη επιτυχία στην προσέλευση του Χανιώτικου κοινού, αλλά και επισκεπτών του νομού, η εικαστική έκθεση με τίτλο

« Διακριτική Απουσία ».
Η έκθεση που γίνεται στην Χατζημιχ.Νταλιάνη 40 στα Χανιά και στεγάζεται στο χώρο “ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟ”, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή, 12 Ιουλίου.
Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου που διένειμαν οι οργανωτικοί φορείς.

Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ 
Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
 Η  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΤΟ  ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟ
ΚΑΙ ΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
«ΧΑΝΙaRT 2013 – ΕΙΚΑΣΤΙΚέΣ ΔΙΑΔΡΟΜέΣ στο ΝΟΜό ΧΑΝίΩΝ» 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 
« Διακριτική Απουσία » 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κέλλυ Αθανασιάδου 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 στις 20:30
« ΠΟΛΥ-ΤΕΧΝΕΙΟ »
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ 40 – ΧΑΝΙΑ 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:  2.7.2013 – 12.7.2013
ΑΝΟΙΚΤΑ: Κάθε μέρα από 19:00 έως 22:00. 
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το «Πολύ-Τεχνείο» και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Διακριτική Απουσία» στο «Πολύ-Τεχνείο», Χατζημιχάλη Νταλιάνη 40, Παλιά Πόλη Χανίων την Τρίτη 2 Ιουλίου 2013 στις 20:30 το βράδυ. Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Κορνήλιος Γραμμένος, Αποστόλης Ζολωτάκης, Σπύρος Λύτρας & Λίνα Μπέμπη. 

Μουσικό δρώμενο από τη λυράρισσα Γεωργία Νταγάκη.

«Σκληρή, καταιγιστική και δύσκολη στη διαχείρισή της η απουσία συνήθως νοείται καλύτερα ως έλλειψη παρουσίας. Φυσικά πρόσωπα, νοήματα, σκέψεις, αντιδράσεις, κατεστημένες αναφορές. Τί γίνεται όταν απουσιάζουν? Καθώς ο άνθρωπος καλείται να προσαρμοστεί απέναντι στην απουσία, υπάρχει περίπτωση να προκύψουν ερωτήματα για τα οποία δεν έχει απαντήσεις. Κάποιες φορές, με μάρτυρα τη μνήμη του, προσπαθεί να καταγράψει αυτά που χάθηκαν. Παραμένοντας παρών, παίζει- με δύσκολους συχνά αυτοσχεδιασμούς- ένα ρόλο συμφιλίωσης με τη συνειρμική σκέψη. Άλλες φορές απαλλάσσεται προμελετημένα από την ανάμνηση. Συνειδητά, προσπερνά εικόνες σε γρήγορη κίνηση και προσπαθεί να απεμπλακεί από ένα πολύ επίμονο παρελθόν. Τέσσερεις Έλληνες εικαστικοί, προσεγγίζουν μέσα από τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία τους το συναίσθημα που συνοδεύει μια δεδομένη απουσία, όσο διακριτικά ή αδιάκριτα τη βιώνουν».

Εικαστική Επιμέλεια: Κέλλυ Αθανασιάδου.


Το «Πολύ-Τεχνείο» είναι στεγασμένο στο εξαιρετικό βενετσιάνικο κτίριο του πρώην οικοτροφείου του καθολικού μοναστηριού Santa Maria della Misericordia. Είναι ο χώρος δημιουργικής έκφρασης όλων των Τεχνών και ανάτασης των παραγωγικών ενστίκτων όλων των Δημιουργών. Συντονισμένες κατασκευές τέχνης, μουσικοί αυτοσχεδιασμοί, διαλέξεις και performances συνθέτουν ένα δραστήριο εργαστήρι παραγωγής πολιτισμού και κουλτούρας και δημιουργούν ένα ελεύθερο βήμα έκφρασης στην καρδιά της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ «ΧΑΝΙaRT 2013»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών