Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Εναλλακτικές καλλιέργειες και τροπικά φρούτα. Από το αβοκάντο και το μάγκο, στο φραγκόσυκο

Όπως σε προηγούμενο άρθρο του keritisriver είχαμε αναφέρει, οι εναλλακτικές καλλιέργειες έχουν ήδη αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα, με βασικό γνώμονα την όλο και μεγαλύτερη απαξίωση των παραδοσιακών καλιεργειών από την αγροτική πολιτική αλλά και τις αθρώες εισαγωγές από χώρες χαμηλού κόστους, αλλά και ποιότητας.

Μεγάλη ζήτηση στην αγορά απο τις εισαγωγές που αυξάνονται όλο και περισσότερο από άλλες χώρες, οδήγησαν εδώ και χρόνια τη στροφή των Ελλήνων καλλιεργητών


στα τροπικά και εξωτικά φρούτα όπως είναι το αβοκάντο, η μπανάνα, η παπάγια, το μάγκο, το λίτσι, η αλόη το γνωστό φαρμακευτικό φυτό και άλλα, που ήδη καλλιεργούνται με μεγάλη επιτυχία στην Κρήτη.
Αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, κερδίζει συνεχώς έδαφος η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, πολλά υποσχόμενων στην αγροτική οικονομία, όπως είναι
η γλυκιά στέβια, τα μύρτιλα, το ιπποφαές, αλλά και η ξεχασμένη από την παλιά εποχή, Ελληνική ζέα που εξωθήθηκε από το σιτάρι που σήμερα χρησιμοποιούμε για τα άλευρα.




Σ αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στο γλυκό παγωτό, το καλοκαιρινό δώρο της φύσης, το φραγκόσυκο.

 
Τα γνωστά σε όλους μας φραγκόσυκα, ή παπουτσόσυκα όπως λέγονται στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, μια λαχταριστή λιχουδιά της φύσης, γεμάτη άρωμα, γεύση, αλλά προπάντων δύναμη και ενέργεια με τις βιταμίνες που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως θα δούμε παρακάτω.
Τα φραγκόσυκα ήταν ένα αγαπημένο φρούτο των παππούδων μας και περίμεναν με ανυπομονησία το καλοκαίρι για να τα γευτούν. Η συλλογή και το καθάρισμά τους γινόταν με μεγάλη προσοχή και επιδεξιότητα, αφού τα αγκάθια που καλύπτουν τον καρπό προκαλούν μεγάλο πόνο στους άτυχους που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. 
Για να καταναλωθεί το φρούτο, θα πρέπει να αφαιρεθεί με ιδιαίτερη προσοχή ο φλοιός του, γιατί τα αγκάθια είναι πάρα πολύ λεπτά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον πεπτικό σύστημα. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί έκαιγαν τα αγκάθια, για να καθαρίζουν πιο εύκολα τα φραγκόσυκα.
Στην Ελλάδα, συνηθίζεται να κόβονται με το μαχαίρι οι δύο άκρες του καρπού και έπειτα να γίνει σχισμή κατά μήκος του καρπού που ενώνει τα δύο κομμένα άκρα. Έπειτα με το μαχαίρι αφαιρείται ο φλοιός και σερβίρεται σε άλλο πιάτο, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρώτο θα έχει αγκάθια.
Ένα πιάτο παγωμένα φραγκόσυκα(παπουτσόσυκα), αποτελεί το καλύτερο και πιο υγιεινό παγωτό για την καλοκαιρινή μας απόλαυση και όχι μόνο.
Συχνά χρησιμοποιούνται για γλυκά, δημιουργία ζελέ, χυμούς αλλά και αλκοολούχων ποτών(λικέρ).
                                         --//--

Βρήκαμε για το θέμα, τα παρακάτω.

Ξεχασμένο το φρούτο εδώ και δεκαετίες, ζήτημα αν θα βρεθείς μπροστά σε ένα φυτό φραγκοσυκιάς σε κάποιο παλιό σπίτι ή στο φράχτη κάποιας εγκαταλελειμμένης αγροικίας, φαίνεται, ότι έχει αρχίσει και κερδίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των αγροτών και εκείνων, που θέλουν να επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης, για να κάνουν μια καινούργια αρχή.
Ήδη η καλλιέργεια του φραγκόσυκου έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Κρήτη και ειδικά στην περιοχή της Ιεράπετρας ενώ το ίδιο επιθυμούν τα μέλη της εταιρείας «Γεωργική Ανάπτυξη Κρήτης», που θέτουν την παραγωγή του νόστιμου και υγιεινού φρούτου σε πρώτη προτεραιότητα και για το Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, γεωπόνο κ. Γεώργιο Φραγκούλη, στόχος είναι η αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών του φραγκόσυκου, οι οποίες δίδουν νοστιμότερα φρούτα από τις αντίστοιχες άλλων περιοχών της χώρας μας και του εξωτερικού.
Μάλιστα η ανάπτυξη των αγκαθιών του φρούτου δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα αφού αυτά αφαιρούνται, προκειμένου να προωθηθούν στη αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη η φραγκοσυκιά καλλιεργείται πολύ εύκολα και μάλιστα αποδίδει καρπούς και εισόδημα δύο χρόνια μετά τη φύτευσή της. Δεν χρειάζεται νερό παρά ελάχιστο στην αρχή της φύτευσής της και δεν έχει φυσικούς εχθρούς που ενδεχομένως να απειλήσουν την παραγωγή της.
Εκ των πραγμάτων δηλαδή είναι μια βιολογική καλλιέργεια χωρίς χημικά λιπάσματα ή ψεκάσματα, που σημαίνει και πολύ μικρό κόστος παραγωγής για τους αγρότες.


Όμως όσο μικρό είναι το κόστος της καλλιέργειας τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη από τη διάθεση του φρούτου.
Στη χώρα μας εισάγονται χιλιάδες τόνοι φραγκόσυκων από τη Σικελία, καθώς δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή, πωλείται ακριβά και μάλιστα χωρίς να είναι της αντίστοιχης ποιότητας των τοπικών ποικιλιών.
Έτσι η στροφή στην καλλιέργεια του φραγκόσυκου αποτελεί μια αξιόπιστη πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, ο οποίος και την προτείνει σε όσους ενδιαφέρονται να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα, αξιοποιώντας εκτάσεις γης που διαθέτουν.
Ήδη στο Ρέθυμνο έχουν ξεκινήσει και καλλιεργούνται περισσότερα από 350 στρέμματα γης με κεντρικό φορέα, την «Γεωργική Ανάπτυξη Κρήτης».


Πηγή goodnet

Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, για τις εναλλακτικές καλλιέργειες

Η σύσταση ομάδας παραγωγών εναλλακτικών καλλιεργειών σε επίπεδο Κρήτης, και συγκεκριμένα φραγκόσυκου και αλόης στην Βιάννο, απασχόλησε την σημερινή συνάντηση που είχε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου με τον πρόεδρο της ομάδας παραγωγών της Βιάννου « Μινωική Γή » Νίκο Θεοδοσάκη, και την συμμετοχή του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη.
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου στην συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για την ενίσχυση και στήριξη των εναλλακτικών καλλιεργειών στο νησί, όπως είναι η καλλιέργεια του φραγκόσυκου και της αλόης, που τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουν ιδιαίτερη αναγνώριση.
Επιπρόσθετα στην σύσκεψη εξετάστηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν για παραγωγή ζωοτροφών υψηλής ποιότητας μέσα από την επεξεργασία και των φύλλων της φραγκοσυκιάς.

Τονίστηκε μάλιστα ότι με την διάδοση και ανάπτυξη των εναλλακτικών καλλιεργειών προσφέρεται υπεραξία στον καλλιεργητή ενώ ενισχύεται επιπρόσθετα το εισόδημα του.
Η Περιφέρεια Κρήτης -όπως είπε η κ. Βρέντζου- είναι αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες, στηρίζοντας ευρύτερα την δημιουργία νέων ομάδων παραγωγών. Επιπλέον μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ενδυναμώνεται η εξωστρέφεια για την παραγωγή εναλλακτικών ποιοτικών πιστοποιημένων καλλιεργειών και προϊόντων, που θα δημιουργήσουν παράλληλα νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν το εισόδημα των αγροτών.
Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Βιάννου « Μινωική Γή » Νίκος Θεοδοσάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του από το αποτέλεσμα της συνάντησης, και το ενδιαφέρον που δείχνει η Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη των ομάδων παραγωγών εναλλακτικών καλλιεργειών στο νησί.
  
Πηγή chania-politis

Ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά του φραγκόσυκου


Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα.
Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε
νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει
φυσική συντήρηση , βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των
σακχάρων (κύκλος Krebs) , και αυξάνει τη σωματική αντοχή , (μηλικό
οξύ).

Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ
ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα:
στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.


Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την
ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία
και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο .
Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β 6 , μεταξύ των
οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα
της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών,
του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του
καρκίνου).

Θεραπευτικές ιδιότητες!
Ως κατάπλασμα για την θεραπεία φλεγμονωδών αποστημάτων, την διόγκωση του σπληνός, την ελονοσία, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων. Το χρησιμοποιούν εκατονταετίες τώρα Αμερικανοί και Μεξικανοί. Ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο Αντιφλεγμονώδες.
 

Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.
Κατά του σακχαρώδους διαβήτη. Έχουν γίνει εκτενείς πανεπιστημιακές έρευνες στην Αμερική καθώς και σε άλλες χώρες.
Κατά της υπερτροφίας του προστάτου
Κατά της χοληστερόλης
Κατά της φλεβίτιδος
Κατά πνευμονικών παθήσεων
Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν
Δυναμωτικό στο ανοσοποιητικό σύστημα
Τα άνθη και τα κλαδώδια («φύλλα») χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, ήτοι άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδος!

Πηγή fornews






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια αναγνωστών